AMSTERDAM – De 32-jarige Anders Behring Breivik heeft naar eigen zeggen tijdens zijn schietpartij op het Noorse eiland Utøya zelf de politie gebeld om melding te maken van zijn daad.

‘Hij heeft vrijdag tijdens zijn laatste verhoor zelf verklaard dat hij de politie heeft gebeld, maar ik weet niet zeker of hij dat ook echt heeft gedaan,’ aldus advocaat Geir Lippestad aan het Noorse NRK.

Verschillende getuigen van de moordpartij op het eiland Utøya meldden eerder dat zij Breivik hadden zien bellen of zien praten in een walkie talkie.

De Noorse politie is momenteel bezig om alle mobiele telefoons en computers te analyseren die op Utøya zijn gevonden.

Reacties

Lippestad heeft verder laten weten dat Breivik zeer geïnteresseerd is in alle reacties op zijn daad die de afgelopen tijd binnen zijn gekomen. ‘Hij wilde weten hoeveel mensen gedood waren of gewond waren geraakt en hij wilde weten wat de reactie van de media was,’ aldus Lippestad.

Bij de schietpartij op het eiland Utøya vorige maand kwamen 69 mensen om het leven. Breivik liet in een reactie weten dat hij onder meer tot zijn daad is gebracht door onvrede over de immigratie van moslims in Noorwegen.