WASHINGTON - Het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords heeft maandagavond voor het eerst sinds ze in januari door haar hoofd werd geschoten, gestemd in het Huis van Afgevaardigden.

De Democrate werd met luid applaus ontvangen, toen ze vlak voor het einde van de stemronde binnenkwam.

Giffords had haar bezoek niet aangekondigd. Ze stemde voor een voorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen, om te voorkomen dat de Verenigde Staten de rekeningen niet meer kunnen betalen.

Warme ontvangst

Ze kreeg niet alleen applaus van haar partijgenoten, maar ook van de Republikeinen.

De Democrate reageerde verheugd op de warme ontvangst in de politieke arena. Ze blies kussen naar collega's, zwaaide en omhelsde een aantal politici. ''Het Capitool ziet er prachtig uit en ik voel me vereerd om vanavond terug aan het werk te zijn."

Schietpartij

Giffords raakte op 8 januari zwaargewond tijdens een schietpartij in Tucson in de staat Arizona. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten nog eens 12 mensen gewond. De 22-jarige Jared Lee Loughner wordt verdacht van de schietpartij. Hij zegt onschuldig te zijn.

Giffords heeft maandenlang gerevalideerd in het ziekenhuis, een kliniek en thuis. Ze herstelt goed, maar de artsen verwachten niet dat zij al haar functies terug zal krijgen.