LONDEN - Nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in het Londense openbaar vervoer in 2005 hebben hun pogingen opgegeven om de regering te dwingen een openbaar onderzoek te houden naar de terreurdaden, die aan 52 mensen het leven kostten.

Volgens een advocaat van de nabestaanden is het gerechtelijke vooronderzoek naar de rol van de nooddiensten en binnenlandse inlichtingendienst MI5 voldoende.

De fouten die in dit onderzoek aan het licht kwamen zijn door de betreffende diensten aangepakt.

"Tegen deze achtergrond erkennen onze cliënten dat een onderzoek naar de kwestie alleen maar onnodig veel onrust zou veroorzaken bij de nabestaanden, de overlevenden en de medewerkers van de nooddiensten die aanwezig waren", aldus advocaat Clifford Tibber.

Onbeantwoorde vragen

Sommige nabestaanden zeggen nog steeds onbeantwoorde vragen te hebben over de rol van MI5. De organisatie had twee van de daders al langer in het vizier, maar maakte geen jacht op hen.

Uit het gerechtelijk vooronderzoek, dat in mei werd afgerond, blijkt echter dat de terreurdaden niet te wijten zijn aan door MI5 gemaakte fouten. Wel kreeg de dienst kritiek op de wijze waarop dossiers worden bijgehouden en surveillancefoto's worden gebruikt. Volgens de regering zijn de procedures hierover inmiddels verbeterd.