BEIJING - In Pakistan getrainde moslimextremisten zijn volgens China verantwoordelijk voor een aanslag zondag in Kashgar, in de westelijke regio Xinjiang.

Bij de aanslag kwamen zes burgers om het leven. De politie schoot later vijf verdachten dood. Zaterdag waren bij een incident in Kashgar al zeven mensen gedood.

Een 'groep gewapende terroristen' overviel zondag een restaurant in Kashgar, meldt het bestuur van de stad op zijn website. Ze doodden de eigenaar en een medewerker en staken het eethuis in brand.

Vervolgens staken ze met messen op voorbijgangers in, waardoor nog eens vier doden en twaalf gewonden vielen. De politie opende het vuur en schoot ter plekke vier overvallers dood; een vijfde overleed later in het ziekenhuis.

Onafhankelijkheid

Volgens het stadsbestuur waren leden van de groep in het gebruik van vuurwapens en explosieven getraind in kampen van de Islamitische Beweging van Oost-Turkestan in het buurland Pakistan. De groep heeft volgens China banden met Al-Qaeda en vecht voor onafhankelijkheid van Xinjiang.

Zaterdag vielen in Kashgar al zeven doden en 22 gewonden nadat twee mannen met messen een vrachtwagen hadden gekaapt en met het voertuig waren ingereden op voorbijgangers.

Oeigoeren

In Xinjiang heersen grote etnische spanningen sinds in 2009 bijna tweehonderd mensen om het leven kwamen bij gevechten tussen Oeigoeren en Han-Chinezen.

De islamitische Oeigoeren zien Xinjiang als hun thuisland, maar voelen zich gediscrimineerd door de Han-Chinezen, van wie er steeds meer naar Xinjiang komen.