PYONGYANG - Noord-Korea heeft aangedrongen op een snelle hervatting van het zeslandenoverleg over het nucleaire wapenprogramma van het land. Dat meldden staatsmedia maandag.

Hoge afgezanten van Noord- en Zuid-Korea besloten hun onderlinge overleg over nucleaire ontwapening nieuw leven in te blazen.

Noord-Korea verliet het zeslandenoverleg, met onder meer de rivaliserende Korea's, de Verenigde Staten en China, in 2009, vlak voordat het land een tweede test met een nucleair wapen deed.

Tijdens de bijeenkomsten overleggen de landen over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire wapenprogramma, in ruil voor economische hulp aan het armlastige land en diplomatieke betrekkingen.

Noord-Korea liet ook weten de gesprekken met de VS voort te zetten. Vorige week bracht een hoge Noord-Koreaanse functionaris voor het eerst sinds jaren een bezoek aan de VS.

De VS en Zuid-Korea lieten onlangs weten dat het niet zeker is dat de hernieuwde contacten meteen zullen leiden tot een volledige heropening van het zeslandenoverleg.