NEW YORK - Duitsland wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich maandag buigt over de situatie in Syrië.

Dit is zondag (plaatselijke tijd) bij het VN-hoofdkwartier in New York vernomen.

Door het hardhandige optreden van het Syrische leger tegen betogers vielen zondag zo'n 140 doden, aldus mensenrechtenactivisten in het Arabische land.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon toonde zich ''diep bezorgd'' over het bloedige optreden van het Assadbewind in Damascus.  

Verpletteren

Syrië is in staat elke 'samenzwering' te verpletteren, zo schrijft president Bashar al-Assad in een artikel waarin hij maandag het hardhandige optreden van zijn leger tegen betogers verdedigt.

''Samenzweringen maken ons alleen maar sterker'', aldus Assad. Volgens het staatshoofd is er sprake van een complot om niet alleen Syrië, maar de hele regio te vernietigen.

Syrië zal deze ''kwaadaardige aanval'' afslaan met behulp van zijn ''unieke eigenschappen'' die het land ''immuun'' zouden maken voor complotten.

Verbolgen

Sinds het protest waarbij om democratische hervormingen wordt gevraagd op 15 maart begon, is de Veiligheidsraad er niet in geslaagd het eens te worden over een veroordeling.

Met name Rusland en China zijn verbolgen over het NAVO-optreden tegen Libië. Beide landen vinden dat het bondgenootschap een eerdere resolutie tegen het Kaddafibewind te ruim interpreteert.

Veto

Westerse landen dienden op 8 juni een ontwerp-resolutie in die het gewelddadige optreden van president Bashar al-Assad veroordeelt. Moskou en Peking hebben gedreigd hun veto te gebruiken, dat beide landen als permanent lid van de Veiligheidsraad hebben.

Ook de tijdelijke leden Brazilië, India, Libanon en Zuid-Afrika hebben aangegeven tegen de tekst te zijn. Zij vrezen dat een veroordeling van Syrië de opmaat kan zijn tot een westerse militaire interventie zoals in Libië.

Duitsland was in juli voorzitter van de raad; India neemt maandag het voorzitterschap over.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier