CAIRO - Het proces tegen de Egyptische oud-president Hosni Mubarak en diens zonen Alaa en Gamal zal snel worden afgerond.

De zittingen, die plaats hebben in de politie-academie in de hoofdstad Caïro, worden rechtstreeks uitgezonden door de staatstelevisie in Egypte.

Dat heeft Ahmed Refaat, de rechter in de veelbesproken strafzaak, zondag gezegd tijdens een persconferentie.

Het proces begint woensdag. Maximaal zeshonderd familieleden, journalisten en andere belangstellenden zullen worden toegelaten in de rechtszaal. De maatregelen zijn volgens Refaat bedoeld om het Egyptische volk gerust te stellen wat betreft de geloofwaardigheid van het proces.

Minister

Naast Mubarak en zijn zoons staan ook oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli, zes van diens ondergeschikten en een prominente zakenman terecht. Begin mei is Adli al veroordeeld tot twaalf jaar celstraf en 1,5 miljoen euro boete wegens fraude en corruptie.

De 83-jarige Mubarak is beschuldigd van corruptie en betrokkenheid bij de dood van circa 850 betogers tijdens de volksopstand begin dit jaar in Egypte. Die leidde in februari tot het aftreden van Mubarak, die sinds 1981 president was.

Ziekenhuis

Eerder leek het erop dat Mubarak zou worden berecht in het ziekenhuis in de badplaats Sharm el-Sheikh, waar hij wordt verpleegd. Zijn advocaten beweren dat Mubarak te ziek is om voor de rechter te verschijnen.

Mubarak werd in april opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij was verhoord over zijn rol bij het geweld tegen vreedzame betogers in januari en februari.

Ontsnapt

Veel Egyptenaren zijn bang dat Mubarak toch nog aan berechting ontsnapt wegens zijn vermeende broze gezondheid. De generaals die nog altijd aan de macht zijn in Egypte, zouden wel voelen voor deze optie, waarbij Mubarak niet in het openbaar wordt vernederd en hij geen informatie zal geven die belastend kan zijn voor zijn vroegere vertrouwelingen.

Veel Egyptenaren vinden dat het leger talmt met het vervolgen van voormalige leden van het regime die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van betogers tijdens de volksopstand in januari en februari.

Eerder deze maand braken in Caïro gevechten uit toen betogers die wilden optrekken naar het militair hoofdkwartier werden aangevallen door mannen met messen, stokken en knuppels. Er vielen honderden gewonden voordat ordetroepen de menigten met traangas uiteenjoegen.

Alles over de situatie in Egypte in ons dossier