HAMA - Syrische tanks hebben zondagochtend de stad Hama bestormd en tientallen mensen gedood, meldden ooggetuigen.

Het leger had de stad bijna een maand omsingeld nadat de bewoners massaal hadden betoogd tegen de president.

Een arts meldde dat minstens 24 bewoners zijn omgekomen door beschietingen door de tanks. Er zouden ruim vijftig gewonden zijn gevallen.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten sprak later op basis van ziekenfunctionarissen over 45 doden en honderd gewonden. Een andere mensenrechtenorganisatie sprak over 95 doden en 121 gewonden.

Vier richtingen

''Tanks vallen ons aan vanuit vier richtingen. Ze schieten willekeurig met machinegeweren en rijden over wegversperringen van de bewoners heen'', aldus de arts.

De water- en elektriciteitsvoorziening is afgesloten door het leger. Sluipschutters bevolken de daken van gebouwen in de stad met circa 700.000 inwoners.

Hardhandig

President Bashar al-Assad treedt al enkele maanden hardhandig op tegen betogers die zijn aftreden en democratie eisen. Sinds maart zouden in het hele land ruim 1600 mensen zijn gedood en bijna 3000 mensen zijn verdwenen.

Hama, ruim 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus, was in 1982 het toneel van een opstand tegen de vader van de huidige president, die de revolte hard neersloeg. Er vielen toen naar schatting 30.000 doden.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft hard uitgehaald naar het bewind van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Obama zei ''ontzet'' te zijn over de wreedheid van het bewind in Syrië tegen de eigen bevolking.

De Verenigde Staten zijn niet het enige land dat bezorgd is over de situatie in Syrië. De regeringen van Duitsland, Frankrijk en Italië gaven zondag ook verklaringen af waarin ze het geweld van het bewind van Assad veroordeelden.

Rosenthal

Uri Rosenthal, de minister van Buitenlandse Zaken, heeft met afschuw kennisgenomen van het militaire geweld in Hama.

De bewindsman liet weten dat Nederland voorstander is van aanscherping van sancties van de Europese Unie tegen het bewind van dictator Bashar al-Assad van Syrië. Nederland pleit verder voor een ''snelle aanname van een veroordelende resolutie door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties''.

Rosenthal noemde het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten in Syrië niet te rechtvaardigen en onacceptabel. ''Assad verliest met de dag aan legitimiteit’', aldus Rosenthal.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier

Leger in Hama