OSLO - De extreemrechtse massamoordenaar Anders Behring Breivik had een alternatief terreurplan, waarbij hij onder meer het koninklijk paleis in Oslo als doelwit had aangemerkt.

Dat meldde de Noorse krant VG zaterdag op basis van bronnen bij de politie en bij het Openbaar Ministerie.

Breivik zou ook van plan zijn geweest het hoofdkwartier van de regerende Arbeiderspartij te treffen. Uiteindelijk besloot hij een jeugdkamp van deze partij en de regeringswijk aan te vallen, met als gevolg 77 doden.

De 32-jarige Breivik kreeg vrijdag voor het eerst te horen hoeveel slachtoffers hij heeft gemaakt tijdens de schietpartij op het eiland Utoya (69) en door middel van de bomaanslag bij overheidsgebouwen (8) in Oslo. Volgens zijn advocaat toonde hij geen enkele emotie toen hij op de hoogte werd gesteld.

Isoleercel

Breivik zit in een isoleercel en heeft geen toegang tot media in afwachting van zijn proces. Hij riskeert een lange gevangenisstraf, mogelijk in combinatie met tbs.

Onderzoekers hebben in de afgelopen week uitvoerig onderzoek gedaan, onder meer naar een tiental plaatsen die een doelwit hadden kunnen zijn van Breivik. Direct na de aanslagen van vorige week vrijdag werden bij verscheidene objecten, waaronder het koninklijk paleis, extra bewaking ingesteld.

Samenwerken

Breivik beweerde samen te werken met zeker twee cellen in Noorwegen en enkele anderen in het buitenland. In de afgelopen week hadden er in Noorwegen geen nieuwe terroristische incidenten plaats.

Alle berichten over de aanslagen in Noorwegen zijn verzameld in ons nieuwsdossier