BELGRADO - ''Ik sluit niet uit dat de onlusten in Kosovo in Pristina zijn uitgedacht om uiteindelijk de situatie in Noord-Kosovo definitief te kunnen wijzigen," aldus de Servische president Boris Tadic vrijdag in een interview met omroep B92 in Belgrado.

"Het douanekantoor bij Jarinje is in brand gestoken door criminele groepen uit Kosovo. Deze hebben niet alleen nauwe banden met Serviërs, maar ook met het Albanese establishment in Pristina''.

Eerder deze week kwam het tot een dodelijk incident aan de grens. De problemen aan de grens met Servië ontstonden toen de regering in Pristina paramilitaire politietroepen stuurde naar enkele grensposten in door Serviërs bewoond gebied.

Volgens president Tadic nemen de autoriteiten in Pristina zo’n beslissing niet zelfstandig maar worden ze van buitenaf aangestuurd .

Afgekeurd

De politieactie, die algemeen door de internationale gemeenschap is afgekeurd, veroorzaakte grote onrust onder de Serviërs in het gebied. Zij weigeren de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen die de Albanese meerderheid in 2008 uitriep, en aanvaarden alleen het gezag van Belgrado.

De Servische president deed een scherpe aanval op de Amerikaanse ambassadeur in Pristina, Christopher Dell, die regelmatig de autoriteiten in Belgrado openlijk bekritiseert omdat zij Kosovo niet als staat erkennen.

Onafhankelijkheid

De ambassadeur verklaarde onlangs dat er geen sprake van kan zijn dat Servië lid wordt van de Europese Unie zolang het land de onafhankelijkheid van Kosovo niet heeft erkend.

Volgens Tadic wordt het beleid van de regering in Pristina door ambassadeur Dell bepaald. ''En de heer Dell munt, net als vertegenwoordiger Feith van de internationale gemeenschap, uit door radicale uitspraken”, aldus de president.

Nooit accepteren

Servië zal volgens hem overigens nooit accepteren dat erkenning van Kosovo’s zelfstandigheid als voorwaarde wordt gesteld voor het EU-lidmaatschap van Servië. ''Ons antwoord zal dan duidelijk zijn en dat antwoord is nee'', aldus Tadic.