AMSTERDAM - Japan moet proberen de afhankelijkheid van kernenergie de komende vier decennia terug te dringen en meer gebruik maken van zonne-energie en andere duurzame energiebronnen.

Dat heeft premier Naoto Kan vrijdag gezegd. In het land bestaan ernstige zorgen over het gebruik van kernenergie na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van 11 maart.

Kan wil dat er meer geënvesteerd wordt in duurzame energie. Daarnaast wil hij dat het nationale beleid om private ontwikkeling van kernenergie te stimuleren onder de loep genomen wordt.

Kans oproep is tevens een poging om tot overeenstemming te komen over het regeringsstandpunt wat betreft kernenergie. Zijn regering is zeer verdeeld over de koers die gevaren moet worden als het gaat om kernenergie. Kan kondigde eerder aan af te treden zodra het herstel van het land op de rails is.

Geen kernenergie

Eerder deze maand zei Kan dat hij het liefst zou zien dat er, in het licht van de ramp met de Fukushima Dai-ichi-centrale, helemaal geen gebruik meer wordt gemaakt van kernenergie.

Hij werd daarin tot de orde geroepen door zijn eigen kabinet en de oppositie noemde hem onverantwoordelijk. Kan zei later dat de uitlatingen zijn 'persoonlijke mening' weergaven. Het plan dat Kan vrijdag presenteerde kan in beginsel rekenen op steun van het kabinet.

Weinig natuurlijke hulpbronnen

Japan heeft weinig natuurlijke hulpbronnen en heeft lange tijd een agressief kernenergiebeleid gevoerd. Voor de ramp was Japan voor een derde van de energiebehoefte afhankelijk van kernenergie en het was van plan dat op te voeren tot ongeveer de helft in 2030.

De Japanse bevolking stelt zich sinds de ramp kritisch op tegenover kernenergie, maar machtige bedrijven en overheidsdepartementen stellen dat kernenergie noodzakelijk is voor de Japanse economie en dat het relatief veilig en schoon is. Ook zouden alternatieve energiebronnen te duur zijn.

Alles over de situatie in Japan in ons nieuwsdossier