ROME - De Italiaanse Senaat heeft vrijdag ingestemd met een wijziging van de procedure in strafzaken waardoor processen veel langer kunnen duren.

Dat kan leiden tot verjaring tijdens het proces. 

Volgens de oppositie is er opnieuw sprake van een wet ''ad personam'' die speciaal is gemaakt om premier Silvio Berlusconi uit de persoonlijke problemen te helpen.

Hij zou de verjaring willen bereiken van de zaak-Mills, waarin hij terechtstaat voor het kopen van een valse getuigenis in zijn voordeel.

Volgens de nieuwe wet wordt het voor de verdediging gemakkelijker een groot aantal getuigen op te roepen. Ook wordt het moeilijker om feiten die in een andere zaak al onherroepelijk zijn vastgesteld, over te hevelen naar een ander proces.

Definitief

De Italiaanse Hoge Raad heeft in de zaak tegen de Britse advocaat Mills zelf al definitief vastgesteld dat hij is omgekocht door een advocaat van Berlusconi, Cesare Previti, die al is veroordeeld.

Berlusconi ontsprong tijdens de processen tegen Mills en Previti de dans omdat hij een speciale wet had laten aannemen dat de zittende premier niet terecht hoeft te staan. Die wet is inmiddels door het Constitutioneel Hof ongrondwettig verklaard.

Schande

De ANM, de Nationale Vereniging van Magistraten waarin de Italiaanse rechters en officieren van justitie zijn verenigd, sprak schande van de nieuwe wet die nog door de Kamer van Afgevaardigden moet worden aangenomen.

De wet ''brengt de veiligheid van ons allen'' in gevaar nu nog meer criminelen als gevolg van verjaring vrijuit dreigen te gaan.