LEIDSCHENDAM - Het Hariri-Tribunaal heeft vrijdag de namen van de eerste vier aangeklaagde personen bekendgemaakt.

Ze worden gezocht in verband met de moord op de Libanese oud-premier Rafik al-Hariri.

De namen waren al lang uitgelekt in de Libanese media. Het gaat om Salim Jamil Ayyash, Mustafa Amine Badreddine, Hussein Hassan Oneissi en Assad Hassan Sabra.

De namen zijn vrijgegeven door rechter Daniel Fransen (België). Die vaardigde eind juni de arrestatiebevelen uit op verzoek van hoofdaanklager Daniel Bellemare (Canada).

De namen waren ook al in bredere kring bekend nadat Interpol begin juli aan het tribunaal had gevraagd de namen in de computerbestanden te mogen opnemen waarmee bij grenscontroles wordt gewerkt.

Verzegeld

Internationale tribunalen werken geregeld met geheime of, zoals het officieel heet, verzegelde arrestatiebevelen. Die zijn voor het eerst ingezet door hoofdaanklaagster Louise Arbour van het Joegoslavië-Tribunaal.

Door het verrassingseffect kon de internationale troepenmacht in Bosnië verdachten van oorlogsmisdaden makkelijker oppakken omdat zij niet wisten dat jacht op hen werd gemaakt.

In de ontstane situatie heeft Bellemare in overleg met de Libanese autoriteiten geconcludeerd dat verdere 'geheimhouding' van de namen geen nuttig doel meer dient.

Opmerken

Integendeel, de publicatie van namen en foto's die Fransen nu heeft toegestaan, verhoogt volgens Bellemare de kans dat het publiek een van de verdachten opmerkt. De eerste verdachte die ooit in handen kwam van een VN-hof, de Bosnische Serf Dusko Tadic in 1995, was op straat herkend in München.

Het tribunaal onderzoekt in opdracht van de VN de moord op Hariri in 2005. Bij de bomaanslag in Beiroet kwamen 23 mensen om. Hezbollah ontkent elke betrokkenheid, maar de vier verdachten hebben banden met de machtige sjiitische beweging.