WENEN - Een rechtbank in Oostenrijk heeft een verzoek van Servië om de in dat land geboren oud-generaal Jovan Divjak uit te leveren, afgewezen.

Divjak werd begin maart op de luchthaven van Wenen aangehouden. Servië verdenkt hem van oorlogsmisdaden.

De rechtbank vond het verzoek ''ontoelaatbaar'', liet een woordvoerster van de rechtbank in Korneuburg, buiten Wenen, weten. Divjak (74) speelde tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) een belangrijke rol in de verdediging van Sarajevo tegen de Bosnische Serven.

De Serviërs beschuldigen hem van een aanval in 1992 op een konvooi van het toenmalige Joegoslavische leger waarbij 18 militairen de dood vonden.

Multicultureel

Divjak was de hooggeplaatste etnische Serf in de militaire hiërarchie van president Alija Izetbegovic van Bosnië, een moslim wiens regering eveneens door moslims werd gedomineerd.

De rap Frans pratende Divjak werd door de regering in Sarajevo graag aan de internationale media getoond als bewijs dat de regering in Sarajevo multicultureel is. Het leger van Izetbegovic leverde strijd tegen de nationalistische Serven onder Karadzic en Mladic.

Beroep

Servië heeft 2 weken de tijd om beroep aan te tekenen. Ook Bosnië heeft om Divjaks uitlevering gevraagd. Deze maand vroegen tientallen intellectuelen en kunstenaars in Bosnië aan Oostenrijk de oud-generaal vrij te laten.