WARSCHAU - Fouten van de Poolse piloten zijn de belangrijkste oorzaak van het vliegtuigongeluk dat vorig jaar jaar april president Lech Kaczynski het leven kostte.

Zij vlogen te laag en te snel en zij waren slecht op de landing voorbereid. Dat blijkt uit een rapport dat een Poolse onderzoekscommissie vrijdag publiceerde.

Ook het grondpersoneel van het vliegveld van Smolensk in Rusland functioneerde niet goed. Volgens de commissie werkten de lichten op het vliegveld niet naar behoren.

Ook zou de communicatie van de luchtverkeersleiders met de bemanning van het toestel niet vlekkeloos zijn verlopen, staat in het 328 pagina's tellende rapport.

Het rapport had direct consequenties. Minister van Defensie Bogdan Klich heeft ontslag genomen, meldde premier Donald Tusk. Onderminister van Binnenlandse Zaken Tomasz Siemoniak heeft Klich inmiddels op Defensie vervangen.

Smolensk

De crash kostte 96 Poolse hoogwaardigheidsbekleders het leven, onder wie Kaczynski. De Toepolev-154 stortte neer toen de piloten probeerden te landen in Smolensk.

De hoogwaardigheidsbekleders wilden daar in de buurt de herdenking bijwonen van het bloedbad in het bos van Katyn in de Tweede Wereldoorlog, waarbij de geheime dienst van de Sovjet-Unie 22.000 Poolse officieren executeerde.

Dichte mist

Een Russisch onderzoeksrapport legde eerder vrijwel de gehele schuld van de crash bij de Polen. Poolse functionarissen in het toestel zouden de bemanning onder druk hebben gezet om niet te landen op een ander vliegveld. Dat was wel geadviseerd wegens de dichte mist.

Er lopen ook nog andere onderzoeken naar de crash, die de vaak toch al gespannen verhoudingen tussen beide landen verder deed verslechteren.