PARIJS - De piloten van het Air France-vliegtuig dat twee jaar geleden in de Atlantische Oceaan stortte, hebben een serie fouten gemaakt.

Dat heeft de Franse onderzoeksraad BEA vrijdag gemeld.

De piloten reageerden niet goed toen de Airbus A330 hoogte verloor, toen de snelheidsmeters niet meer functioneerden. Het tweemotorige toestel verloor vervolgens te veel snelheid, overtrok en stortte neer.

Ook waren de piloten niet goed getraind om met de defecte snelheidsmeters om te gaan. Ook werden de passagiers niet ingelicht toen de piloten probeerden de crash te voorkomen.

De Airbus A330 stortte in juni 2009 in hevige turbulentie neer in de Atlantische Oceaan, toen hij onderweg was van Rio de Janeiro naar Parijs. Alle 228 inzittenden kwamen om. Het was zeer moeilijk de wrakstukken, de zwarte dozen en de stoffelijke resten op de diepe zeebodem te vinden.

Aanbevelingen

De BEA doet tien aanbevelingen om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen. Zo moeten piloten in opleiding beter worden getraind in het handmatig besturen van een vliegtuig en minder afhankelijk zijn van gevoelige elektronica.

Het rapport van de BEA is het derde, maar niet het laatste over de vliegramp. Begin volgend jaar wordt het definitieve onderzoeksresultaat verwacht.

Air France blijft in een reactie op het rapport pal achter de piloten staan. Volgens de vliegmaatschappij is de bemanning vooral in verwarring geraakt door een falend alarmsysteem, waarbij alle alarmsignalen tegelijkertijd afgingen.