OSLO - Het ledental van politieke partijen in Noorwegen schiet omhoog na de aanslagen. 

De Noren volgen een emotionele oproep van premier Jens Stoltenberg. Die had gezegd dat Noren op de aanslag moeten reageren door de democratie te versterken. 

De sociaaldemocratische Arbeiderspartij van Stoltenberg telde honderden nieuwe leden. Coalitiepartner Socialistische Partij had 290 nieuwkomers. 

Opmerkelijk is dat de Vooruitgangspartij, die tegen immigratie is, 487 nieuwe leden verwelkomde.

''Normaal is het heel erg rustig in deze tijd van het jaar, dus deze getallen zijn uitzonderlijk'', zei een woordvoerder. Veel nieuwkomers zeggen uitdrukkelijk dat ze samen willen optrekken tegen terreur.

Zeldzaam

De aanslagen van een week geleden waren gericht tegen de Arbeiderspartij, omdat die te veel islamitische immigranten zou toelaten.

Analisten verwachten dat de Arbeiderspartij juist zeer goed zal scoren bij lokale verkiezingen in september. De partij is al jarenlang de grootste en enquêtes tonen dat Noren zeer tevreden zijn over het optreden van premier Stoltenberg na de aanslagen.

Van de ondervraagden zei 94 procent dat hij goed heeft gereageerd, aldus bureau InFact voor krant VG donderdag. ''Zeldzaam dat iemand zulke eensluidende scores krijgt'', oordeelde politicoloog Anders Todal Jenssen van de universiteit in Trondheim.

Vooralsnog zijn de verkiezingscampagnes stilgelegd wegens de aanslagen. 

Lees alles over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier