PARAMARIBO - De Surinaamse president Desi Bouterse eist het ontslag van onderwijsdirecteur Robert Soentik. 

Bouterse en de Nationale Democratische Partij (NDP) zijn niet te spreken over een foto in het herschreven geschiedenisboek voor de basisschool.

Op de foto, die kort na de moorden op vijftien Surinamers in 1982 in Nederland is gemaakt, staat een protestbord met het opschrift 'Bouterse moordenaar'.

Ook over de inhoud van het boek is Bouterse niet te spreken. ''Het is geschiedvervalsing'', zegt de NDP.

Minister Raymond Sapoen van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft de exemplaren die al gedrukt waren, in beslag genomen. Hij beloofde dat de gewraakte passages zullen worden herschreven. Maar dat is niet genoeg voor Bouterse.

Hij heeft de opdracht gegeven om de directeur van onderwijs te ontslaan. De man is in februari benoemd tot directeur.

Pertjajah Luhur

Sapoen heeft de opdracht van Bouterse voorgelegd aan zijn partij, Pertjajah Luhur. Voorzitter Paul Somohardjo zegt dat Soentik voorzitter is van het wetenschappelijk bureau van zijn partij. ''De partij is in beraad over deze kwestie. Het boek is in 2010 voorbereid, toen was Soentik geen directeur. De schuld kan niet in zijn schoenen alleen geschoven worden'', zegt Somohardjo.

Soentik heeft opdracht gegeven om 20.000 exemplaren van het geschiedenisboek te drukken, nadat hij geen commentaar kreeg van de vaste parlementaire commissie van Onderwijs, waarin ook twee NDP’ers zitten.

Pertjajah Luhur heeft nog geen besluit genomen over de opdracht van Bouterse, die nu in Lima is voor het bijwonen van de inauguratie van de president van Peru.