DEN HAAG - Radovan Karadzic wil kopieën van de duizenden DNA-profielen zien, waarvan een instituut in Bosnië zegt dat zij van slachtoffers van de genocide na de val van Srebrenica zijn.

Dit blijkt uit een document dat het Joegoslavië-Tribunaal donderdag heeft gepubliceerd. Volgens Karadzic gelooft een groot percentage van de bevolking van Republika Srpska dat het Srebrenica-dodental van 8000 ''sterk overdreven'' is.

De Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP) heeft DNA-monsters van stoffelijke overschotten uit massagraven vergeleken met bloedmonsters van familieleden. Op die manier zijn 5564 slachtoffers van de volkenmoord in 1995 geïdentificeerd.

De ICMP gaat ervan uit dat zo'n 1500 lijken nog niet zijn ontdekt.

Verklaring

In zijn openingsverklaring voor het tribunaal in maart 2010 noemde Karadzic, die zich zelf verdedigt, de genocide van Srebrenica een 'mythe'. De duizenden mensen die begraven liggen bij het herdenkingsmonument van Potocari bij Srebrenica, kunnen best lijken van elders zijn, aldus de ex-president van Republika Srpska.

Ook zou het om stoffelijke overschotten kunnen gaan van mensen die tijdens vijandelijkheden zijn gesneuveld of een natuurlijke dood zijn gestorven. Volgens Karadzic zou dat nooit goed zijn onderzocht. Daarom moeten de rechters hem volgens hem van de aanklacht van de Srebrenicagenocide vrijspreken.

Fantoom

Servische nationalisten proberen al jaren het dodental van Srebrenica omlaag te praten. Zo zijn boeken verschenen over mannen die op de lijst van vermisten staan en zich na de oorlog als kiezer lieten registreren in Bosnië. Ook zouden 'fantoom-vermisten' een nieuw leven hebben opgebouwd, met een nieuwe vrouw, en zich daarom niet van de vermistenlijst laten schrappen.