NICOSIA - Het kabinet in Cyprus heeft donderdag zijn ontslag aangeboden.

De ministersploeg was onder druk komen te staan door de explosie in een munitiedepot ruim twee weken geleden. Door de ontploffing kwamen 13 mensen om het leven en viel de belangrijkste energiecentrale van het land uit.

Veel Cyprioten verwijten de regering nalatigheid. Zij zou te weinig hebben gedaan om de ramp te voorkomen. Niet alleen vielen er doden, meer dan 60 mensen raakten gewond.

Ook werd voor miljoenen schade aangericht aan woningen en bedrijven in de nabije omgeving van het depot, waar 98 in beslag genomen Iraanse containers met munitie waren opgeslagen. Sinds de ontploffing waakten duizenden Cyprioten bij het presidentieel paleis om president Demetris Christofias ertoe te brengen af te treden.

Christofias vergaderde volgens de regeringswoordvoerder donderdag met het centrumlinkse kabinet en vroeg de elf ministers hun functie ter beschikking te stellen. De twee ministers van de partij Diko hadden al aangekondigd af te treden. Naar verwachting zal binnen enkele dagen een nieuwe ministersploeg aantreden.

Kredietwaardigheid

Woensdag verlaagde kredietbedoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van Cyprus tot drie punten boven de junk (rommel) status, omdat de inning van de belastingen is vertraagd. Ook sprak de beoordelaar zijn afkeuring uit over het gekissebis tussen de politieke partijen.

De president van de centrale bank drong aan op snelle actie, omdat anders een financiële reddingsoperatie, zoals voor Griekenland en Portugal, nodig kan zijn.