TOKYO - Japanse politieagenten en de kustwacht hebben woensdag in Taiji, in het zuidwesten van Japan, getraind op het achtervolgen van een boot en het arresteren van actievoerders. x

In september wordt de strafmaat vastgesteld en aanklagers hebben gevraagd om een boete.

Aan de veiligheidstraining namen ongeveer honderd agenten deel. De agenten oefenden met een schip met meerdere activisten dat de baai bij Taiji binnen wilde varen en visnetten wilde vernielen.

Het schip werd achtervolgd en de kustwacht bracht de boot activisten tot staan. Aan land bekwaamden agenten zich in het aanhouden van activisten. De oefening verliep zonder problemen.

The Cove

In de baai bij Taiji is in het geheim de film The Cove opgenomen. De schokkende scène waarin een tiental vissers de dieren bang maken en vangen leidde tot wereldwijde kritiek, maar Japan verdedigt zich door te stellen dat de dolfijnenjacht een traditie is.

Veel Japanners hebben echter nog nooit dolfijnenvlees gegeten. Door het succes van The Cove wordt Taiji overspoeld met buitenlandse actievoerders, waaronder de leden van Sea Shepherd.

Verschillende standpunten

"We begrijpen dat mensen verschillende standpunten hebben over de dolfijnenjacht in Taiji, maar we moeten hard optreden tegen acties als vandalisme, smaad, het betreden van verboden gebied en het lastigvallen van mensen, die overduidelijk een misdaad zijn", zei de gouverneur van Wakayama vorige week.

Japan staat toe dat jaarlijks twintigduizend dolfijnen worden gevangen. Slechts tweeduizend worden in Taiji gevangen, maar de jacht in het dorp heeft de aandacht getrokken, omdat het in het dorp gebruikelijk is de dieren naar de kust te drijven en ze vervolgens in ondiep water om te brengen. Normaal gesproken worden de dieren met een harpoen op open zee gedood.