OSLO - De Noorse politie verdacht Anders Behring Breivik van de bomaanslag in Oslo, kort voordat hij werd aangehouden op het eiland Utoya.

Dat meldden meerdere betrouwbare media in Noorwegen woensdag op basis van anonieme bronnen binnen de politie en de chef van autoverhuurbedrijf Avis.

Volgens meerdere bronnen zou de politie 5 tot 15 minuten voor Breiviks aanhouding hebben geweten dat hij achter de bomaanslag in Oslo zat of daarbij betrokken was. Woordvoerders van de Noorse politie willen officieel nog niets zeggen.

De Avis-chef zegt dat zijn bedrijf twee auto's aan Breivik had verhuurd en dat het bedrijf binnen enkele uren na de explosie meerdere keren contact had met de politie, op basis van beelden van een bewakingscamera.

Bewakingscamera

Een bewakingscamera bij een financiële dienstverlener in de regeringswijk zou hebben vastgelegd hoe Breivik een huurauto bij de ministeries plaatste.

Met een tweede voertuig zou hij naar het eiland Utoya zijn gereden, maar het staat niet vast dat die auto ook op bewakingsbeelden is vastgelegd en het is niet bekend waar het voertuig nu is.

Schietclub

Woensdag werd ook bekend dat Breivik voor zijn aanslag trainde bij een schietclub in Oslo. Breivik was lid vanaf juni 2010. Eerder was hij lid geweest van 2005 tot 2007.

Volgens de club heeft Breivik deelgenomen aan 13 gezamenlijke trainingen en een wedstrijd. Eerder was al bekend dat Breivik een vergunning had voor zijn wapens. Volgens de club gaf het gedrag van Breivik geen aanleiding tot zorgen.