KANDAHAR - De burgemeester van de stad Kandahar in het zuiden van Afghanistan is om het leven gekomen door een aanslag. Dat meldde de politie woensdag.

Burgemeester Ghulam Haidar Hameedi kwam om toen een zelfmoordterrorist een bom liet ontploffen die verstopt was in zijn tulband. Hameedi sprak op dat moment inwoners van de stad toe op de binnenplaats van het stadhuis, aldus een woordvoerder.

De burgemeester werd door onafhankelijke waarnemers beschouwd als een competente en betrouwbare bestuurder.

Kandahar was twee weken ook al het toneel van een dodelijke aanslag op een nog hoger geplaatste bestuurder. Toen werd Ahmad Wali Karzai vermoord, een halfbroer van president Hamid Karzai en hoofd van de Provinciale Raad van Kandahar.

Destijds claimden de Taliban ook al achter de aanslag te zitten. De woensdag vermoorde burgemeester gold als kandidaat voor de opvolging van Ahmad Wali Karzai.

Bakermat

De provincie Kandahar wordt gezien als de bakermat van de Taliban. De beweging verzet zich met geweld tegen de Afghaanse autoriteiten en tegen de internationale troepenmacht in het Centraal-Aziatische land. In de periode 1996-2001, toen Afghanistan onder controle stond van de Taliban, was Kandahar de hoofdstad van het land.

Eind 2001 kwam er een eind aan het schrikbewind van de moslimextremisten, mede door toedoen van de Verenigde Staten.

In de hoofdstad Kabul werd recent ook Jan Mohammad Khan, een andere vertrouweling van president Karzai die net als diens halfbroer zeer omstreden was wegens vermoedelijke betrokkenheid bij corruptie en andere criminele praktijken, om het leven gebracht. Khan was in het verleden gouverneur van de provincie Uruzgan, waar het Nederlandse leger tot eind vorig jaar actief was.