PRISTINA - Een politieman in Kosovo is dinsdagavond aan zijn verwondingen bezweken. Die had hij opgelopen tijdens gevechten met Servische betogers in het noorden van Kosovo, meldden lokale media in het land.

Kosovo had maandag speciale politie-eenheden naar het noorden gestuurd om grensovergangen over te nemen.

Premier Hashim Thaci wil zo het nieuwe importverbod op Servische spullen afdwingen. De Servische minderheid in Kosovo overtrad dat verbod.

Bij de gevechten vielen ook veel gewonden, waaronder een agent die werd geraakt door een granaat.

Accepteren

Het importverbod van alle Servische spullen was ingevoerd, nadat Servië de douanestempels van Kosovo weigerde te accepteren. Kosovo scheidde zich 3 jaar geleden af van Servië, maar Servië erkent het nieuwe land niet.

De NAVO, die 6000 manschappen in Kosovo heeft, stuurde extra Sloveense militairen naar het noorden om de orde te helpen herstellen.

Kritiek

Het Kosovaarse politie-optreden leidde tot kritiek van de Europese Unie en de Verenigde Staten. EU-buitenlandchef Catherine Ashton liet weten de actie niet erg behulpzaam te vinden voor het verminderen van spanning. De VS zei het te betreuren dat het politie-optreden niet was afgestemd met de internationale gemeenschap.

Inmiddels hebben de speciale politie-eenheden zich teruggetrokken van de grensovergangen. Het is onduidelijk wie de grens nu bewaakt.

Kosovo kent veel criminaliteit, grote werkloosheid en armoede, ondanks massale hulp van de EU en VS. Het land met 1,7 miljoen inwoners wil lid worden van de Europese Unie, evenals buurland Servië.