SHARM-EL-SHEIKH - De Egyptische oud-president Hosni Mubarak weigert al vier dagen te eten. Hij is daardoor afgevallen en verzwakt, heeft zijn arts Assam Azzam dinsdag gezegd.

Mubarak moet volgende week voor de rechter verschijnen, maar dit lijkt nu onzeker. Uitstel van zijn proces kan echter tot verdere spanningen leiden tussen de regerende militaire raad en betogers, die vinden dat de hervormingen in Egypte veel te traag gaan.

Veel Egyptenaren vinden al dat het leger talmt met het vervolgen van voormalige leden van het regime die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van betogers tijdens de achttien dagen durende opstand die leidde tot het aftreden van Mubarak op 11 februari.

Vorige week braken in Caïro gevechten uit toen betogers die wilden optrekken naar het militair hoofdkwartier werden aangevallen door mannen met messen, stokken en knuppels. Er vielen honderden gewonden voordat ordetroepen de menigten met traangas uiteenjoegen.

Huisarrest

Mubarak verblijft sinds april onder huisarrest in een ziekenhuis in Sharm el-Sheikh. Volgens zijn artsen neemt hij nog wel vocht tot zich, maar alleen wanneer zij of zijn vrouw daar op aandringen.

Mocht zijn toestand verder achteruitgaan, dan kan hij intraveneus worden gevoed, maar het grootste gevaar voor Mubaraks gezondheid lijkt een ernstige depressie te zijn, zei Azzam. "Wij zijn bezorgd dat zijn slechte psychische gesteldheid zijn fysieke toestand zal aantasten."

Mubarak moet 3 augustus voor de rechter verschijnen. Naast hem moeten ook zijn zonen Gamal en Alaa en de vroegere minister van binnenlandse zaken Habib al-Adly en zes van diens medewerkers terechtstaan.

Volgens Egyptische kranten wordt in Sharm el-Sheikh een rechtszaal voor het proces in gereedheid gebracht.

Veel belangstelling

De rechtszaak zal veel belangstelling trekken van het publiek en de media, maar volgens de veiligheidschef van de Zuid-Sinaï, Mohammed Nagib, heeft hem nog geen verzoek van het ministerie van binnenlandse zaken bereikt om voorbereidingen te treffen voor de beveiliging. Daarvoor zal in elk geval versterking van elders moeten komen, zei Nagib.

Alles over de situatie in Egypte in ons dossier