JERUZALEM - De Syrische president Bashar Assad moet aftreden. Dat heeft de Israëlische president Shimon Peres dinsdag gezegd.

Het is voor het eerst dat een van de leiders van Israël een dergelijke oproep doet. De Israëlische regering heeft zich grotendeels afzijdig gehouden van de protesten die de afgelopen maanden zijn ontstaan in de Arabische wereld.

Peres heeft als president vooral een ceremoniële rol, maar als Nobelprijswinnaar is hij ook buiten Israël zeer bekend.

Volgens Peres zijn er sinds het begin van de protesten in Syrië zo'n tweeduizend burgers gedood en zijn tienduizenden mensen opgepakt. "Hoe sneller Assad het veld ruimt, des te beter het is voor zijn volk", zei Peres.

Demonstranten

Peres prees ook de Syrische demonstranten. "Het is eenvoudig om de straat op te gaan en te demonstreren. Maar wat doe je als ze op je schieten? Hun moed en standpunten zijn prijzenswaardig", zei Peres. "Zij die vrede nastreven zullen overwinnen."

Peres deed zijn uitspraken op een persconferentie met een dertigtal correspondenten van toonaangevende Arabische nieuwsorganisaties, waarvan sommige uit landen waar Israël geen betrekkingen mee onderhoudt.