AMSTERDAM - Anders Behring Breivik was verbaasd dat hij het eiland waar hij tientallen mensen doodschoot überhaupt gehaald heeft. Hij had verwacht eerder gepakt te worden.

Dat stelt zijn advocaat, Geir Lippestad, dinsdag in een persconferentie. Volgens Lippestad laat de zaak zien dat Breivik 'gestoord' is.

Breivik parkeerde vrijdag een auto in het centrum van Oslo die later tot ontploffing kwam en aan acht mensen het leven kostte. Daarna is hij naar het eiland Utoya gegaan waar hij 68 mensen neerschoot.

Politie-optreden

Breivik was er dus niet 100 procent zeker van dat hij op het eiland aan zou komen. De afgelopen dagen is flink kritiek geuit op het optreden van de Noorse politie. Onder meer op internetfora is de vraag geopperd waarom de politie niet eerder ingreep toen Breivik een bloedbad op Utoya aan het aanrichten was.

Minister van Justitie Knut Storberget zei dinsdag dat de politie ''fantastisch werk'' heeft geleverd na de aanslagen.

Drugs

Breivik is overigens nog niet op de hoogte van het aantal mensen dat hij heeft vermoord. Ook weet hij nog niets van de publieke reactie op zijn daad. Lippestad zei dat Breivik voorafgaand aan de aanslagen drugs had genomen om 'sterk, efficiënt en alert' te zijn.

De 32-jarige Noor heeft nog steeds het idee in oorlog te zijn en is van mening dat de 'operatie' volgens plan verloopt. Volgens de advocaat is het overduidelijk dat zijn cliënt krankzinnig is.

''Hij ziet zichzelf als een strijder. Hij is zijn oorlog begonnen en put daar trots uit", aldus Lippestad. ''Hij haat alle westerse ideeën en waarden van de democratie. Hij verwacht dat dit het begin is van een oorlog die 60 jaar duurt."

De familie van Breivik heeft geen verzoek ingediend om hem te mogen bezoeken.

Anti-islamgroep

Lippestad meldde ook dat Breivik volhoudt dat hij onderdeel is van een anti-islamnetwerk. ''Hij praat over twee cellen in Noorwegen en enkele cellen in het buitenland."

De chef van de recherche van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft dinsdag gemeld dat de Noorse schutter zijn pamflet ook aan Duitse neonazi's heeft gestuurd. Tot de ontvangers behoort een extreem rechtse groepering in Dortmund in het Ruhrgebied.

Tot nu toe gingen de oosterburen ervan uit dat er geen vertakkingen van de Noorse terrorist naar Duitsland waren.

Lees alles over de aanslagen op onze special

Lees alle twitterberichten over de aanslagen via NUlive

Persconferentie advocaat Breivik