OSLO - Honderdduizenden Noren hebben zich maandagavond in Oslo en in andere steden verzameld voor 'bloemenmarsen' ter nagedachtenis van de 76 mensen die vrijdag werden vermoord tijdens een dubbele terreuraanslag.

De optochten hebben later op de avond plaats.

De deelnemers uiten ook hun afschuw over de daden van de 32-jarige Anders Behring Breivik, die tegen de politie een bekentenis heeft afgelegd. Hij liet een bom ontploffen in de regeringswijk van Oslo en richtte later een bloedbad aan op het eilandje Utoya.

Alleen in Oslo zouden volgens de autoriteiten al meer dan 100.000 mensen op de been zijn, onder wie kroonprins Haakon. ''Vanavond zijn de straten gevuld met liefde'', zei de prins in een toespraak.

Eerder op de dag werden in Noorse steden ook al rouwbijeenkomsten en -optochten gehouden, naast de minuut stilte die om 12.00 uur in acht werd genomen

Fabian Stang, de burgemeester van Oslo, zei op de tv-zender NRK dat ''wij willen laten zien dat er in Noorwegen plaats is voor iedereen''. Aan de manifestaties deden veel mensen mee met wortels in andere landen.

Virtuele ketting

De Noorse tabloid VG Nett heeft op haar site ter gelegenheid van de herdenking in Noorwegen een virtuele ketting van mensen gemaakt.

Mensen van over de hele wereld kunnen hier elkaar online de hand geven en zo vormt zich een ketting van mensen die hun steun betuigen aan de nabestaanden in Noorwegen. Inmiddels hebben ruim 700.000 mensen zich hierbij aangesloten.

Lees alles over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier

Noorwegen herdenkt slachtoffers