VALETTA - Vaticaanstad en de Filipijnen zijn vanaf oktober de enige landen op aarde waar stellen niet officieel kunnen scheiden.

Het parlement op Malta nam maandag een wetsvoorstel aan waardoor stellen hun relatie vanaf oktober formeel mogen beëindigen op het eiland in de Middellandse Zee.

Een grote meerderheid stemde in met het wetsvoorstel dat scheiden mogelijk maakt op Malta, een lidstaat van de Europese Unie waar de Rooms-Katholieke Kerk van oudsher veel invloed heeft. Circa 95 procent van de ruim 400.000 Maltezen staat te boek als aanhanger van het katholieke geloof.

De stemming in het parlement van de eilandengroep volgde op een niet-bindend referendum in mei. Daarin sprak 53 procent van de stemmers zich uit voor het schrappen van het scheidingsverbod. Dit gebeurde ondanks druk vanuit de leiding van de katholieke kerk op Malta en verzet van premier Lawrence Gonzi van de Nationalistische Partij.

Tegen

Gonzi stemde maandag tegen het voorstel, maar gaf zijn partijgenoten toestemming om zelfstandig hun keuze te maken.

Van de 35 parlementariërs van de Nationalistische Partij stemden er 19 voor de nieuwe wet. In totaal stemden 52 parlementariërs voor de wet en 11 tegen. Vijf leden van het parlement onthielden zich van stemming.

Malta kent nu nog zeer complexe wetgeving voor scheidingen. Huwelijken kunnen alleen worden ontbonden door het Ecclesiastische Tribunaal van de katholieke kerk, in een ingewikkelde procedure die acht jaar kan duren.

Voor Malta was Chili in 2004 het laatste land dat het verbod op echtscheidingen schrapte.