OSLO - Anders Behring Breivik, verdacht van de bomaanslag en schietpartij in Noorwegen op vrijdag, blijft de komende acht weken in voorlopige hechtenis. Hij zal worden vastgehouden in eenzame opsluiting.

Hij krijgt geen kranten en brieven en mag geen bezoek ontvangen. Dat heeft de rechter maandag beslist. De aanklagers hadden gevraagd om een voorlopige hechtenis van acht weken, een verdubbeling van de normale termijn.

De zitting vond plaats achter gesloten deuren. Zo moest worden voorkomen dat Breivik een platform krijgt voor zijn deels zelfbedachte ideologie, die zich onder meer richt tegen het multiculturalisme. 

Noodzakelijk

Breivik erkende tegenover de rechter dat hij verantwoordelijk is voor de schietpartij op het eiland Utoya en de bomaanslag op regeringsgebouwen in Oslo, maar pleitte toch onschuldig te zijn. Hij noemde zijn daden eerder ''noodzakelijk".

Tegen de rechter zei hij dat hij het Westen wilde redden van een overname door moslims.

Breivik beweerde tijdens de zitting onderdeel te zijn van een organisatie waarvan nog twee cellen actief zijn. De verklaring van de schutter wordt onderzocht door de politie.

Tot nu toe werd aangenomen dat Breivik alleen handelde, maar zijn verklaring in de rechtszaal staat hier haaks op. Rechter Kim Heger liet dit weten in een persverklaring na de zitting.

Voorgeleiding Breivik