ISTANBUL - Een rechtbank in Istanbul heeft een jonge Turk maandag tot 23 jaar cel veroordeeld voor de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink in 2007.

Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anatolia maandag gemeld.

Dink was bij nationalistische Turken omstreden, omdat hij de Turkse agressie tegen Armeniërs op het einde van de Eerste Wereldoorlog genocide noemde.

De veroordeelde Ogun Samast was 17 jaar oud en werkloos toen hij Dink ombracht. Hij heeft al eerder bekend dat hij Dink heeft neergeschoten. De dader noemde de journalist indertijd ''een vijand van de Turkse staat''.

Samast zei maandag voor de rechter dat zijn gebrekkige opleiding en de kritiek in Turkse media op Dink ertoe hebben bijgedragen dat hij de moord pleegde.

Schadevergoeding

Dink gaf leiding aan het blad Agos. Hij werd in januari 2007 op straat doodgeschoten nadat hij het kantoor van Agos in Istanbul had verlaten.

Vorig jaar september bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Turkije een schadevergoeding van 100.000 euro aan de vrouw en kinderen van Dink en 5000 euro aan zijn broer moest betalen.

De Turkse autoriteiten hadden geen actie ondernomen, nadat zij waren getipt over de op handen zijnde moordaanslag op Dink.