OSLO - De voorgeleiding van Anders Behring Breivik, verdacht van de aanslagen in Noorwegen op vrijdag, heeft maandag achter gesloten deuren plaatsgevonden. De pers mocht niet aanwezig zijn.

De Noor heeft inmiddels de rechtszaal verlaten waar hij maandag is voorgeleid. De Noorse omroep NRK publiceerde maandag een foto van Breivik in de auto naar de rechtbank.

De voorgeleiding vond plaats achter gesloten deuren. De rechters beslisten daartoe na verzoeken van politie en het Openbaar Ministerie.

Die willen voorkomen dat Breivik de zitting gebruikt om zijn deels zelfbedachte ideologie ten toon te spreiden. Breiviks ideeën zijn onder meer gekant tegen het multiculturalisme.

Openbaar

Breivik wilde zelf een openbare zitting. Het is vrijwel zeker dat Breivik achter tralies blijft. De zitting werd geleid door Kim Heger, een rechter die ervaren is in terrorismezaken.

Breivik hoefte maandag nog niet te zeggen of hij zich onschuldig of schuldig acht. Volgens zijn advocaat bekent hij de aanslagen, maar ziet Breivik geen noodzaak voor straf.

Breivik heeft bekend dat hij vrijdag een autobom tot ontploffing heeft gebracht in het centrum van Oslo en een bloedbad heeft aangericht in een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eiland Utoya, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben gepleegd.

Anabole steroïden

De Telegraaf meldt op basis van de Noorse Krant VG, dat Breivik vlak voor de schietpartij anabole steroïden heeft geslikt. De Schutter zou dit hebben gedaan om zich onoverwinnelijk te voelen.

Het dodental van de aanslagen staat op 93, maar dit wordt maandag mogelijk naar beneden bijgesteld. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.

Lees alles over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier

Voorgeleiding Breivik