YANGON - De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft maandag voor het eerst gesproken met een minister van de nieuwe regering van het Zuidoost-Aziatische land.

Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De 66-jarige Suu Kyi, van wie het jarenlange huisarrest na de verkiezingen van november werd opgeheven, sprak in de stad Yangon (voorheen Rangoon) ruim een uur met minister van werkgelegenheid Aung Kyi.

Naderhand gaven ze een gezamenlijke verklaring uit. Daarin stond weinig concreets. Er werd gesproken van een ''positief'' gesprek en van een ''eerste stap naar dingen waar in de toekomst aan moet worden gewerkt''. Suu Kyi hield zich in een reactie op de vlakte.

Zij verwacht dat de gesprekken resultaten zullen opleveren ''waarvan het land kan profiteren''

Militaire junta

Suu Kyi en de minister spraken elkaar ook al regelmatig ten tijde van de militaire junta. Die is na de verkiezingen vervangen door een burgerregering, die overigens wordt gedomineerd door generaals die hun militaire uniform hebben ingewisseld voor een maatpak.

Suu Kyi's partij mocht niet meedoen aan de stembusgang. De uitslag werd strak geregisseerd door de machthebbers in Myanmar, waardoor de oppositie nagenoeg volledig buitenspel is gezet in het parlement.

Meerderheid

Suu Kyi won twee decennia geleden met een grote meerderheid verkiezingen in Myanmar, maar de uitslag werd geannuleerd door de legerleiding. Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, drong al langere tijd aan op overleg met de regering.

Waarnemers vermoeden dat het nieuwe regime de gesprekken alleen heeft toegestaan uit publicitair oogpunt. Suu Kyi heeft in het verleden gezegd dat internationale sancties tegen Myanmar van kracht moeten blijven, in ieder geval zolang 2000 politieke gevangen niet zijn vrijgelaten.