WASHINGTON - De Verenigde Naties willen een massaal actieplan om een einde te maken aan de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Dat bleek maandag na crisisoverleg van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) in Rome.

Directeur-generaal Jacques Diouf van de FAO zei dat in de komende 12 maanden 1,1 miljard euro nodig is om de hongersnood in het oosten van Afrika te beëindigen.

Diouf pleitte ervoor dat de internationale gemeenschap massaal en op uiterst korte termijn te hulp schiet. Door droogte hebben meer dan 10 miljoen inwoners van Somalië, Kenia en Ethiopië met ernstig voedselgebrek te kampen.

 De Wereldbank wil circa 500 miljoen dollar (348 miljoen euro) uittrekken voor het door hongersnood bedreigde gebied. Het grootste deel is bestemd voor langetermijnprojecten.

Gefaald

De Franse minister van Landbouw Bruno Le Maire zei dat de internationale gemeenschap heeft gefaald om de voedselvoorziening in de wereld veilig te stellen. ''Als we de noodzakelijke maatregelen niet nemen, dan wordt hongersnood het schandaal van deze eeuw", aldus Le Maire.

Nederland was bij het overleg vertegenwoordigd door de nieuwe permanente vertegenwoordiger bij de FAO, oud-minister Gerda Verburg, en haar plaatsvervanger Ronald Elkhuizen.

WFP

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN liet tijdens het overleg weten dinsdag te beginnen met het invliegen van voedsel naar de Somalische hoofdstad Mogadishu, de Ethiopische stad Dolo en de Noord-Keniaanse stad Wajir.

Radicaalislamitische milities hebben de hulpverleners vrije toegang beloofd. De milities hadden de FAO begin 2010 weggestuurd uit gebieden onder hun controle. Somalië heeft al vele jaren geen functionerende centrale regering; delen van het land zijn in handen van rivaliserende groeperingen.

Alles over de hongersnood in Afrika op onze special

Hongersnood Afrika