OSLO - Anders Behring Breivik had bij zijn arrestatie tijdens het bloedbad op het Noorse eiland Utøya vrijdag nog grote hoeveelheden munitie bij zich.

Dit heeft de politie in Oslo zondag laten weten. Met haar ''snelle en competente interventie'' heeft de politie volgens een woordvoerder een nog ergere afloop van de tragedie voorkomen.

Volgens de laatste gegevens verstreek een uur tussen de eerste oproep aan de politie en de arrestatie van de schutter om 18.27 uur.

Eerder werd gezegd dat Breivik anderhalf uur de tijd had om om zich heen te schieten.

Agent

De NOS meldt op basis van Noorse media, dat er onder de slachtoffers op Utøya ook een agent was.

De officiële verklaring van de politie is dat ze 'niet weten waar hij was' op het moment van de schietpartij.

De man was door de organisatie van het zomerkamp ingehuurd als bewaker. De Noor vervulde deze functie al enkele jaren. De man had geen wapens op zak en droeg ook geen beschermende uitrusting, aldus de NOS.

Dumdumkogels

Breivik maakte bij de schietpartij gebruik van zogenoemde dumdumkogels, zegt de hoofdchirurg van het Ringriket-ziekenhuis in Honefoss, waar veel slachtoffers worden behandeld.

Dit zijn kogels die bij inslag vervormen en groot inwendig letsel veroorzaken. Bij geen van de zestien patiënten in het ziekenhuis zijn intacte kogels gevonden en de verwondingen zijn 'absoluut gruwelijk', aldus chirurg Colin Poole.

Volgens experts zijn dumdumkogels ook lichter in gewicht.

Leermeester

De website van de Britse krant The Telegraph meldt dat. De Britse politie is naarstig op zoek naar een Engelsman die diende als leermeester van Breivik.

De Noor publiceerde een document waarin hij ene Richard vermeldt als zijn mentor. Het document begint bovendien met de aanduiding 'Londen, 2011'.

De politie onderzoekt waar Breivik precies is geweest in Londen en of hij lid was van een netwerk dat meer van zulke aanslagen voorbereidt.

Vermisten

Zo'n 48 uur na het bloedbad op Utøya was de politie zondagavond nog steeds op zoek naar vier of vijf vermisten.

In het tot 35 meter diepe meer is tot nu toe slechts kleding gevonden. Er worden duikers ingezet en boten met sonarapparatuur.

Ook komen er nog steeds mensen naar de oever om bloemen neer te leggen als blijk van hun rouw en verslagenheid.

Minuut stilte

In heel Noorwegen wordt maandag om 12.00 uur een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen van vrijdag.

Dit heeft premier Jens Stoltenberg bekendgemaakt na een gesprek met koning Harald V in Oslo.

Zweden

De regering van buurland Zweden heeft haar bevolking opgeroepen om zich aan te sluiten bij de minuut stilte.

Kort na het middaguur moet Breivik voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Lees de laatste tweets over de aanslagen via NUlive.nl

Alles over de aanslagen in Noorwegen in ons dossier

Politie op zoek naar vermisten