OSLO - De 32-jarige Noor die vrijdag op Utøya, een eilandje in een meer ten noordwesten van Oslo, zeker 85 jongeren vermoordde, vindt zijn daad ''verschrikkelijk maar noodzakelijk''.

Dit heeft zijn advocaat, Geir Lippestad, zaterdag laten weten.

De verdachte heeft er volgens Lippestad geen bezwaar tegen als een politiearts hem psychisch onderzoekt.

De schutter heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag in Oslo en het bloedbad in een jeugdkamp van de sociaaldemocratische regeringspartij, 30 kilometer ten noordwesten van de Noorse hoofdstad.

Daarbij zijn in totaal zeker 92 mensen van het leven beroofd. De politie zoekt op en om het eilandje Utøya nog steeds naar vier vermisten. De autoriteiten vrezen ook nog slachtoffers in Oslo aan te treffen, omdat er panden door de explosie te onstabiel zijn geworden om te doorzoeken.

Voorgeleiding

De Noorse politie heeft bij het onderzoek naar de aanslagen van vrijdag momenteel geen andere verdachte dan de 32-jarige man die vastzit.

De politie heeft de naam van de arrestant niet genoemd, maar de media stellen dat het om Anders Behring Breivik gaat. 

Volgens de politie claimt de vrijdag aangehouden Anders Behring Breivik dat hij alleen heeft gehandeld.

Politiechef Sveinung Sponheim zei zondag op een persconferentie dat de verdachte heeft bekend dat hij vrijdag heeft geschoten op Utøya en dat hij een bom in Oslo heeft geplaatst. Hij ontkende schuldig te zijn aan crimineel gedrag, aldus Sponheim.

Door de aanslagen in Oslo en op een eilandje ten noordwesten van de Noorse hoofdstad zijn 97 mensen gewond geraakt aldus de politiechef.

Manifest

Noorse media hebben zondag gemeld dat Behring kort voor hij zijn misdaden pleegde, een manifest van 1500 pagina's op internet verspreidde. Daarin beweert de dader, die zich Andrew Berwick noemt, maar ook zijn echte naam opvoert, sinds de herfst van 2009 aan de aanslagen te hebben gewerkt.

Behring noemde zijn stuk ''een Europese Verklaring van Onafhankelijkheid'' en heeft het onder meer over rassenoorlog, bevrijding van immigranten en hij weidt uit over zijn afkeer van islam en marxisme. Het is voor een deel als dagboek opgesteld met als laatste bijdrage vrijdag 22 juli 12.51 uur.

Nederland

In het manifest wordt meerdere malen gerefereerd aan Nederland. Zo zijn er grote stukken tekst in opgenomen die geschreven zijn door ene Fjordman, een Noorse anti-islam blogger. Verschillende media speculeren over de vraag of Fjordman een pseudoniem is van de dader van de aanslagen.

Een van de stukken van Fjordman gaat over de toestand in Nederland. Ons land zou een totalitaire staat aan het worden zijn, als gevolg van de migratie van moslims. Hij noemt ex-moslim Ehsan Jami en diens vertrek bij de PvdA, en de buschauffeurs die een wijk in Gouda niet meer inwilden omdat ze lastig werden gevallen door Marokkaanse jongeren.

Hij verwijt de Nederlandse media ook dat ze een negatief beeld van Geert Wilders neerzetten.

Pim Fortuyn

Ook verwijt de auteur de Nederlandse media dat ze Pim Fortuyn hebben afgeschilderd als een extreem-rechts politicus. Dat zou indirect hebben geleid tot zijn moord door een ''linkse activist die zijn daad pleegde namens moslims omdat hij een gevaar vormde voor minderheden''.

De auteur roept in het stuk op om de Nobelprijs voor de Vrede uit te reiken aan Ayaan Hirsi Ali. Hij heeft het ook over cartoontekenaar Gregorius Nekschot en over de moord op Theo van Gogh. Hij weidt uit over de reacties op de film Fitna van Geert Wilders.

In een vraag- en antwoordrubriek vermeldt de auteur nog een rijtje van mensen die hij zou willen ontmoeten. Daarbij staat Geert Wilders. Hij schrijft er wel bij dat deze mensen hem ''voorlopig moeten veroordelen om hun eigen reputatie te beschermen''.

Lees de laatste tweets over de aanslagen via NUlive.nl

Lees alles over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier

Anders Behring Breivik