OSLO - De man die is aangehouden in verband met de bloedige aanslagen vrijdag in en bij de Noorse hoofdstad Oslo is een rechts-extremist. 

Dit heeft de Noorse omroep TV2 in de nacht van vrijdag op zaterdag gemeld op gezag van niet vermelde bronnen. De politie doorzoekt de flat in het westen van Oslo waar de man woonde, meldde TV2. Bij de aanslagen op een jeugdkamp en op het regeringscentrum in het centrum van Oslo zijn vrijdag minstens 91 doden gevallen.

De 32-jarige verdachte is niet van buitenlandse komaf en heet volgens mediaberichten Anders Behring Breivik. Hij zou uiterst nationalistische denkbeelden hebben geventileerd via sociale media.

De Noorse politie doorzoekt zaterdagochtend het mogelijke bomlaboratorium van Anders Behring Breivik (32), die is aangehouden als verdachte van de aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya vrijdag.

Schuur

Dat zeggen Noorse journalisten ter plekke. Het gaat om een schuur of boerderij in Asta, hemelsbreed 38 kilometer ten noordoosten van Hamar in de provincie Hedmark. Het gebied eromheen is afgesloten.

Vijf kilometer noordelijker bekijken technische rechercheurs ook het appartement van de verdachte in het dorp Rena. De andere bewoners van het complex moesten hun huis vrijdagavond verlaten.

De Noorse politie ziet geen verband met buitenlandse terroristen zoals jihadisten. Een anonieme zegsman van de Noorse politie zei volgens het Britse medium SkyNews dat het er vooralsnog op lijkt dat de verdachte alleen heeft gehandeld.

84 doden

Op het eilandje organiseert de sociaaldemocratische partij van Noorwegen jeugdkampen. De als agent verklede man opende het vuur op de naar schatting 560 aanwezigen, overwegend kinderen en jongeren in de leeftijd van 14 tot 25 jaar. Er vielen minstens 84 doden en een onbekend aantal gewonden.

Gevreesd wordt dat het dodental oploopt. De politie heeft ook niet ontplofte explosieven op het eilandje aangetroffen. De Noorse premier Jens Stoltenberg zou zaterdag zijn jonge partijgenoten of sympathisanten op Utoya bezoeken. In de nacht van vrijdag op zaterdag doorzoeken agenten het eilandje en de wateren eromheen. Tal van kinderen sprongen in het water in om aan de schutter te ontkomen.

Bomaanslag

De schietpartij op Utøya was ongeveer 2 uur nadat een krachtige bom was ontploft in het centrum van de hoofdstad. Daarbij vielen zeker zeven doden en het kantoor van Stoltenberg, het ministerie van Financiën en het ministerie van Olie werden zwaar beschadigd. De zware ontploffing veroorzaakte een enorme paniek in het doorgaans vreedzame Noorwegen. De premier dook onder en militairen zetten het centrum van Oslo af.

Lees de laatste tweets over de aanslagen via NUlive.nl