OSLO - De terreurorganisatie Ansar al-Jihad al-Alami (Helpers van de Globale Jihad) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Noorwegen van vrijdag.

Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times vrijdag.

De krant baseert zich op uitlatingen van Will McCants, een deskundige die werkt voor een onderzoeksinstituut op het gebied van terrorisme. Ansar al-Jihad al-Alami zou in een verklaring hebben gezegd dat de aanslagen een antwoord zijn op de aanwezigheid van het Noorse leger in Afghanistan.

Ook zou de organisatie wraak hebben willen nemen voor niet nader gespecificeerde beledigingen van de profeet Mohammed.

''We hebben sinds de aanval in Stockholm gewaarschuwd voor meer operaties'', zo citeerde McCants de verklaring van de radicaalislamitische organisatie, die betrokkenheid suggereert bij een bomaanslag in Zweden in december vorig jaar.

De claim zou inmiddels weer ingetrokken zijn.

Meer aanslagen

Ansar al-Jihad al-Alami stelt verder dat er meer aanslagen zullen volgen. De politie in Noorwegen wilde desgevraagd geen commentaar geven op de claim van de extremisten.

Noorwegen is lid van de NAVO en heeft circa 400 militairen gelegerd in Afghanistan. Al-Qaedatopman Ayman al-Zawahri noemde Noorwegen als een van de landen die een doelwit konden zijn voor terreuraanslagen.

Cartoon

In 2006 publiceerden diverse kranten in Noorwegen de beruchte Mohammed-tekeningen van een Deense cartoonist, tot woede van veel moslims.

Leiders van de moslimgemeenschap in Noorwegen hebben de aanslagen direct veroordeeld. ''Dit is ons vaderland, dit is mijn vaderland'', zo zei Mehtab Afsar, secretaris-generaal van de Islamitische Raad van Noorwegen. ''Ik veroordeel deze aanslagen en de Islamitische Raad van Noorwegen veroordeelt deze aanslagen.''

Volg hier ons LIVEBLOG over de situatie in Noorwegen

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive