HUNTSVILLE - In de Verenigde Staten is woensdagavond (lokale tijd) een man geëxecuteerd die na de terreuraanslagen van 11 september 2001 drie mensen vermoordde omdat hij vermoedde dat zij moslims waren.

De 41-jarige Mark Stroman kreeg een dodelijke injectie toegediend in de gevangenis in de stad Huntsville in de zuidelijke staat Texas.

Volgens Amerikaanse media haalde een ultiem beroep van Stromans advocaat bij het hooggerechtshof niets uit. De raadsman kreeg bij zijn pleidooi steun van Rais Bhuiyan (37), een slachtoffer dat overleefde na te zijn beschoten door Stroman, enkele dagen na de terreuraanslagen.

Bhuiyan, die in Bangladesh is geboren en beschikt over een Amerikaans paspoort, werd met een dubbelloops geweer in zijn gezicht geschoten en deed alsof hij was overleden, waardoor hij de schietpartij overleefde.

Hij liep wel zware verwondingen op. Maar de doodstraf was volgens Bhuiyan niet de juiste straf voor Stroman. ''Zijn executie maakt geen einde aan haatmisdaden in de wereld'', citeerde de Britse omroep BBC Bhuiyan. ''We verliezen alleen weer een mensenleven.''

Drie moorden

Stroman had de drie moorden bekend en hij heeft in het verleden verklaard dat hij wraak wilde nemen voor de terreuraanslagen. Die waren uitgevoerd door moslimextremisten. Duizenden mensen vonden de dood.

De moordenaar heeft berouw getoond voor zijn daden. Hij weet deze aan een slechte opvoeding, onwetendheid en haatgevoelens. Ook beschreef hij zichzelf vorige week in een telefonisch interview met de BBC als een onopgeleide idioot.

''In die tijd zei iedereen hier in de Verenigde Staten: 'Laten we ze pakken!'. We wisten niet wie we moesten pakken, gebruikten slechts stereotypes. Ik stereotypeerde alle moslims als terroristen en dat was fout.''