BELGRADO - De laatste voortvluchtige die wordt gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, de voormalige Kroatisch-Servische leider Goran Hadzic, is gearresteerd.

Dat meldde omroep B92 in Belgrado woensdag. De Servische president Boris Tadic heeft de arrestatie in een persconferentie bevestigd.

Hadzic (53) was begin jaren '90 president van de Kroatische Serviërs. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij misdaden tijdens de verdrijving van de etnische Kroaten uit het deel van Kroatië dat de Serviërs voor zichzelf opeisten.

Morele plicht

Hadzic is woensdagochtend om 8.24 uur in de regio Fruska Gora bij Novi Sad gearresteerd. "Het was onze morele plicht", zei Tadic.

Dat Servië Hadzic jarenlang verborgen hield, is volgens hem "absoluut onwaar". Servië wist niet waar hij was, aldus het staatshoofd.

Volgens de staatszender RTS werd Hadzic gearresteerd in het Servisch-orthodoxe klooster Krusedol in de bergachtige regio. Er gingen al geruime tijd geruchten dat hij zich zou ophouden in kloosters bij Novi Sad.

Tribunaal

De Europese Unie verwacht dat Goran Hadzic zo snel mogelijk wordt overgebracht naar het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat staat in een gezamenlijke verklaring woensdag van de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, Europees president Herman Van Rompuy en EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

Zij zeggen de arrestatie door de Servische autoriteiten zeer te begroeten. Verder benadrukt het trio dat volledige samenwerking met het tribunaal essentieel blijft voor het Servische pad richting Europese Unie.

Wensenlijst

Hadzic was al 10 jaar voortvluchtig en was de laatste van 161 verdachten op het wensenlijstje van het tribunaal. De in september 1958 in Vinkovci (Kroatië) geboren Hadzic is in 2004 door het tribunaal aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en schending van het oorlogsrecht.

Vorige week zei de Servische minister Rasim Ljajic, die verantwoordelijk is voor de samenwerking met het Tribunaal, al dat Hadzic snel zou worden opgepakt.

Speurwerk

Servië was de afgelopen jaren druk doende om voormalige Bosnisch-Servische leiders te pakken te krijgen, onder wie de twee kopstukken Radovan Karadzic en Ratko Mladic. De laatste werd na intensief speurwerk in mei gearresteerd.

De arrestatie van de laatste voortvluchtige, Hadzic, is een belangrijke stap voor Servië op weg naar een EU-lidmaatschap.

Goed nieuws

Tweede Kamerleden noemen de arrestatie van Hadzic goed nieuws. Hadzic was de laatste voortvluchtige die nog op het lijstje stond van het Joegoslavië-Tribunaal.

''Goed dat nu ook de laatste verdachte kan worden uitgeleverd. Daarmee voldoet Servië aan een eis van de internationale gemeenschap'', zegt PvdA'er Frans Timmermans.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff ziet opnieuw bemoedigend nieuws, na de arrestatie van Ratko Mladic in mei en de voorzichtige afspraken die zijn gemaakt over de toekomst van Kosovo. Wel is er volgens hem in Servië nog ''genoeg te doen''.

Samenwerking

SP-Kamerlid Harry van Bommel stelt dat de samenwerking tussen de Europese Unie en Servië nu geïntensiveerd kan worden. Maar het is volgens hem nog te vroeg voor het kandidaat-lidmaatschap voor de Serviërs.

Ook voor Timmermans heeft de uitlevering van Hadzic aan Den Haag geen gevolgen voor de onderhandelingen met de EU.

Bekijk hier het profiel van Goran Hadzic

Lees alles over de arrestatie van Goran Hadzic op Twitter via NUlive