AMSTERDAM - De man die er begin juli in een kunstgalerie in San Francisco vandoor ging met een tekening van Picasso blijkt een ervaren kunstdief.

Afgelopen weekeinde werden in Mark Lugo's appartement in New Jersey kunstwerken gevonden met een gezamenlijke waarde van ongeveer een half miljoen euro.

De politie denkt dat Lugo verantwoordelijk is voor minstens acht kunstroven sinds juni. In zijn appartement werd onder meer een werk van de Franse kunstenaar Fernand Leger gevonden, dat omgerekend bijna 250 duizend euro waard is.

De 30-jarige Lugo hield vrijdag tijdens een rechtszitting vol onschuldig te zijn. Hij wordt verdacht van diefstal, inbraak en bezit van gestolen goederen. Hij werd gesnapt nadat hij de tekening Tête de Femme, dat ruim 190 duizend euro waard is, van Picasso uit de Weinstein Gallery stal.

Camera

Op de camera dichtbij de kunstgalerie in San Francisco was te zien hoe een man rustig met de ingelijste tekening onder de arm wegliep. Op eenzelfde manier werd ook een ander werk van Picasso meegenomen uit een galerie in Manhattan.

Eind juni kwam een man tijdens bezoekuren binnen, haalde het werk van de muur en verdween. Een dag later gebeurde hetzelfde bij een chic New Yorks hotel. Daar verdween de Leger.

Prominent

Bij de huiszoeking bleek bovendien dat de kunstwerken zo prominent stonden uitgestald, dat de politie vermoedt dat Lugo de werken niet wilde verkopen. De dertiger wordt ook verdacht van diefstal van 4271 euro aan dure wijn.

Autoriteiten in New York en New Jersey moeten geduld hebben totdat zij Lugo kunnen vervolgen. Een verzoek van zijn advocaat om de eerder vastgestelde borgsom van vijf miljoen dollar, ongeveer 3,6 miljoen euro, te verlagen werd vrijdag door de rechter in San Francisco afgewezen.