WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag de dalai lama ontvangen in het Witte Huis, ondanks protest van China.

De geestelijk leider van de Tibetanen sprak met Obama buiten het zicht van journalisten. Het overleg was niet erg officieel: het vond plaats in de Map Room in plaats van de gebruikelijke Oval Office.

Obama wilde met de ontvangst zijn sterke steun aangeven ''voor het behoud van de unieke religieuze, culturele en taalkundige identiteit van Tibet en de bescherming van de mensenrechten van Tibetanen'', aldus een verklaring van het Witte Huis eerder op de dag.

Relatie beschadigd

De ontvangst van de dalai lama in het WItte Huis is in China niet in goede aarde gevallen. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft het bezoek de relaties tussen de Verenigde Staten en China beschadigd.

De Chinezen eisen maatregelen van de VS die de ''schadelijke gevolgen van de ontmoeting uitwissen". China wil dat Amerika zich niet langer met binnenlandse aangelegenheden bemoeit en ''stopt met het steunen van anti-Chinese separatistische bewegingen."

China drong van tevoren al sterk aan de ontmoeting af te blazen. Toen de VS de ontmoeting met de 76-jarige dalai lama aankondigden, kwam er protest. China heeft Tibet 60 jaar geleden ingelijfd, tot grote onvrede van de Tibetanen.

Eerdere waarschuwing

Eerder deze week waarschuwde Peking de Verenigde Staten ook al zich niet met Chinese binnenlandse aangelegenheden te bemoeien. Dat gebeurde nadat de dalai lama de Amerikaanse parlementariërs Nancy Pelosi en John Boehner had ontmoet.

Obama heeft de dalai lama in februari 2010 al eens ontmoet. Ook toen werd hij niet ontvangen in het kantoor van Obama, the Oval Office.

De dalai lama vertrekt zaterdag weer uit de Verenigde Staten. Zijn bezoek heeft dan bijna 2 weken geduurd. Hij gaf vooral lezingen voor zijn boeddhistische aanhangers.

Dalai lama in Washington