ISTANBUL - De Verenigde Staten hebben na lang aarzelen de Libische Overgangsraad (NTC) in Benghazi als wettelijke vertegenwoordiger van het Libische volk erkend. 

Dit betekent dat omgerekend 21 miljard euro aan bevroren tegoeden van de Libische leider Muammar Kaddafi voor de rebellen vrijkomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, deed de mededeling op een internationale conferentie over Libië in de Turkse stad Istanbul.

Clinton zei dat de Libische rebellen, ook aanwezig in de Turkse stad, haar hebben verzekerd dat er in de toekomst een transparante en democratische regering komt in Libië.

Ander leden

Ook veel andere leden van de internationale Libië-contactgroep, waarin zo'n 30 landen en organisaties zitten waaronder Nederland, erkennen de opstandelingenraad als ''regeringsautoriteit''.

Ze leidt de half februari in de noordoostelijke regio Cyrenaica uitgebroken opstand tegen het autoritaire regime van Kaddafi, die zijn basis en aanhang in de noordwestelijke regio Tripolitania heeft.

Nederland verhoogt als een van de weinige leden de status van de rebellen niet. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zei dat Nederland de opstandelingen nog steeds beschouwt als de ''legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk'', een trede lager.

Frattini

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zei dat Kaddafi hoe dan ook van het toneel moet verdwijnen. Italië verstrekt de rebellen voor het weekeinde nog een krediet van 100 miljoen euro, zei Frattini.

In totaal leent Italië de rebellen 400 miljoen. Ook de 177 miljoen euro die op bankrekeningen in Frankrijk staat, komt vrij, meldde zijn Franse collega Alain Juppé.

Het was de vierde bijeenkomst van de vier maanden oude contactgroep, die werd opgericht nadat de volksopstand tegen Kaddafi was uitgebroken.

Communicatie

Het gezelschap heeft volgens Frattini besloten verder de communicatie met Kaddafi te laten verlopen via VN-gezant Abdul Elah al-Khatib.

Frattini laakte geheime onderhandelingen met Tripoli als contraproductief. Al-Khatib moet Kaddafi een voorstel doen om van het politieke toneel te verdwijnen.

''De vraag is alleen hoe en wanneer Kaddafi vertrekt'', aldus Frattini. De afgelopen dagen meldden verscheidene diplomaten dat het zeker is dat Kaddafi weggaat.

Hard uithalen

Maar de Libische leider haalde later hard uit naar de VS en andere westerse mogendheden. Hij laakte hun erkenning van de Libische Overgangsraad als wettelijke vertegenwoordiger van het Libische volk. ''Vertrap die erkenningen, vertrap ze onder je voeten. Ze hebben geen enkele waarde'', zei hij in een speech waarvan het geluid werd uitgezonden op de Libische staatstelevisie.

De NTC prees juist de erkenning door de VS en noemde het land een ''beschermer en promotor van democratie en vrijheid''. 

Alles over Libië