BAGDAD - De Amerikaanse strijdkrachten hebben vijf ter dood veroordeelde prominenten van het regime van Saddam Hussein (1979-2003) overgedragen aan de Iraakse justitie.

Ze worden binnen een maand geëxecuteerd, zei een woordvoerder van het Iraakse miniserie van Justitie vrijdag.

Het gaat om twee halfbroers van de dictator, Watban Ibrahim Hassan en Sabawi Ibrahim al-Tikriti en de voormalige minister van Defensie, Sultan Hashem Ahmad, en twee voormalige generaals, Hussein Rashid al-Tikriti en Aziz Saleh Numan.

Ze zijn in Irak ter dood veroordeeld in processen tegen de top van de partij Baath, destijds Saddams politieke vehikel.

Camp Cropper

De vijf behoren tot de duizenden Irakezen die de Amerikaanse strijdkrachten hebben opgesloten in hun basis Camp Cropper bij Bagdad.

Het centrum is precies een jaar geleden formeel overgedragen aan de Iraakse autoriteiten, maar de Amerikanen hielden er sindsdien nog steeds 206 gevangenen 'in eigen beheer'.

Volgens de justitiewoordvoerder worden nu al deze 206 gevangenen aan Irak overgedragen. Eind dit jaar moeten volgens de planning de VS zich hebben teruggetrokken uit Irak.

Hussein

Saddam Hussein (1937-2006) zat 3 jaar in Camp Cropper voor hij werd opgehangen. Zijn regime stortte in als gevolg van de Amerikaanse aanval op Irak in maart 2003.

Sindsdien zijn er volgens schattingen van iraqbodycount.org alleen al meer dan 100.000 burgers door oorlogshandelingen en geweld om het leven gekomen.