JAKARTA - Een vulkaan op het Indonesische eiland Sulawesi is vrijdag uitgebarsten.

As, lava, zand en stenen werden door het natuurgeweld zeker 1500 meter de lucht in geslingerd, meldde een vulkanoloog van de overheid. Grasvelden en struiken die binnen 500 meter rond de vulkaan staan, zijn in brand gevlogen.

De uitbarsting werd al enige dagen verwacht, omdat Mount Lokon steeds actiever werd. De afgelopen dagen zijn dan ook al 4400 mensen geëvacueerd, die in de buurt van de vulkaan wonen.

In de evacuatiezone rond de vuurspuwende berg zijn nog duizenden mensen achtergebleven, maar volgens de vulcanoloog is er geen paniek uitgebroken.

Maskers

De evacués zijn opgevangen in schoolgebouwen. De overheid gaat maskers verstrekken en tenten voor mensen die nog niet terug kunnen naar huis.

De 1580 meter hoge Mount Lokon is een van de meest actieve vulkanen in Indonesië. Het land telt het hoogste aantal vulkanen ter wereld, meer dan vierhonderd, waarvan er 129 actief zijn.

Indonesië ligt op de zogenoemde Ring van Vuur, waar continentale platen rond de Grote Oceaan op elkaar botsen. Hierdoor wordt het land geregeld getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.