NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdagavond de terreuraanslagen in de Indiase metropool Mumbai veroordeeld ''in de zwaarst mogelijke bewoordingen''. 

De raad stelde dat terreur een van de grootste bedreigingen is van de internationale vrede.

De Veiligheidsraad herhaalde dat ''terreurdaden crimineel zijn en niet te rechtvaardigen, ongeacht de motivatie''. De verklaring werd voorgelezen door Peter Wittig, de Duitse ambassadeur bij de VN, die de raad momenteel voorzit.

Het aantal doden dat is gevallen door de reeks aanslagen van woensdag in de Indiase metropool Mumbai is donderdagochtend door het ministerie van Binnenlandse Zaken bijgesteld naar 17. Eerder was sprake van 21 doden.

Gewond

''Volgens rapporten van de politie van Mumbai zijn er 17 mensen omgekomen en nog eens 133 mensen gewond geraakt'', aldus het ministerie.

Deze aantallen kunnen nog veranderen, zo wordt benadrukt in de verklaring. Het is nog onduidelijk wie de aanslagen heeft gepleegd.

Speculeren

Volgens minister Palaniappan Chidambaram is het nog te vroeg om te speculeren wie er achter de aanslagen zitten.

''Alle groepen die dit soort aanvallen uit kunnen voeren zijn verdacht'', aldus de minister. ''We wijzen noch met een beschuldigende vinger naar de ene groep, noch naar de andere.''

Dodelijkste

De aanslagen van woensdag waren de dodelijkste in Mumbai sinds november 2008. Toen pleegde een groep vermoedelijk uit Pakistan afkomstige militanten een reeks aanslagen in de Indiase havenstad.

Door de vier dagen durende terreuractie kwamen 166 mensen om het leven, onder wie ook een Nederlander. De islamistische groepering Lashkar-e-Taiba werd verantwoordelijk gehouden voor die aanvallen.

Doden bij bomexplosies in Mumbai - SCHOKKENDE BEELDEN