AMSTERDAM - Bij drie bomexplosies in de Indiase miljoenenstad Mumbai zijn tenminste 21 doden gevallen, 141 mensen raakten gewond.

Dit meldt het aan CNN gelieerde Indiase nieuwsstation IBN. De Indiase nieuwszender NDTV heeft het over vijftien tot twintig doden en zestig gewonden.

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken zou inmiddels hebben bevestigd dat het gaat om een terroristische actie.

De bommen gingen woensdagavond rond 19 uur (plaatselijke tijd) af in de centrale wijk Dadar, en bij het Opera House en in de Zaveri-bazar, in het zuiden van de stad. In Dadar werd volgens NDTV bovendien een vierde, niet-ontplofte bom aangetroffen.

Aanslagen

Over de achtergrond van de aanslagen is nog niets duidelijk. Volgens een onbevestigd bericht van NDTV zou de politie de daders zoeken in kringen van de Indiase Mujahideen, een islamitische terreurorganisatie die is gelieerd aan de Pakistaanse Lashkar-e-Taiba.

Die laatste beweging wordt beschouwd als de organisatie achter de bloedige aanslagen die de Indiase miljoenenstad in 2008 troffen. Terroristen maakten toen met bommen en vuurwapens 166 dodelijke slachtoffers bij aanvallen op onder meer treinstations, hotels en een joods cultureel centrum.

Mumbai (het voormalige Bombay) was al eerder het toneel van terreurdaden. Bij een bomexplosie in een trein in 2006 vielen ruim tweehonderd doden, en een aanslaggolf in 2003 eiste in totaal 68 levens.

'Afschuwelijk'

President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft de aanslagen scherp veroordeeld. Hij noemde ze afschuwelijk en hij bood het land hulp aan. Ook de Indiase premier Manmohan Singh veroordeelde de aanslagen. Hij riep de Indiërs op kalm te blijven.

Premier Mark Rutte is geschokt en bedroefd door de aanslagen woensdag in Mumbai in India. De aanval tijdens de avondspits in de commerciële hoofdstad van India laat volgens de minister-president een gebrek aan respect voor een mensenleven en menselijke waardigheid zien.

''Deze avond zijn mijn gedachten bij het volk van India, de slachtoffers en hun families'', aldus Rutte in een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Volg de laatste tweets over dit nieuws via NUlive

Doden bij bomexplosies in Mumbai - SCHOKKENDE BEELDEN