KANDAHAR - De begrafenis van Ahmad Wali Karzai, de halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai, is woensdag niet vlekkeloos verlopen. Kort na de plechtigheid gingen twee bommen af in de zuidelijke stad Kandahar.

Later bleek dat NAVO-troepen de explosieven tijdig hadden opgespoord, waarna die gecontroleerd tot ontploffing werden gebracht

De gouverneur van de naburige provincie Helmand ontsnapte eerder op de dag bij een bomaanslag aan de dood.

De bestuurder was onderweg naar de begrafenis van Ahmad Wali Karzai. De gouverneur van Helmand bleef ongedeerd en kon de uitvaartplechtigheid bijwonen.

Provinciale Raad

Ahmad Wali Karzai was tot zijn gewelddadige dood voorzitter van de Provinciale Raad van Kandahar. Die provincie is net als Helmand een bolwerk van de radicaalislamitische Talibanbeweging.

De Taliban verzet zich met grof geweld tegen de Afghaanse autoriteiten en tegen de internationale troepenmacht in Afghanistan.

Doodgeschoten

De 49-jarige halfbroer van de president van Afghanistan werd dinsdag doodgeschoten tijdens een bijeenkomst bij hem thuis in Kandahar. De Talibanbeweging eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Die werd uitgevoerd door Sardar Mohammad, het hoofd van de beveiligingsdienst van Ahmad Wali Karzai. De lijfwacht zou zijn overgelopen naar de Taliban.

Tijdens de begrafenis huilde president Karzai en kuste het gezicht van zijn dode halfbroer. Duizenden mensen waren naar Karz, een dorp ten zuiden van Kandahar, gekomen om Ahmad Wali Karzai de laatste eer te bewijzen.

Beveiliging

De begrafenis, die rechtstreeks werd uitgezonden door tv-zenders, ging gepaard met zeer uitgebreide beveiligingsmaatregelen.

Ahmad Wali Karzai gold als een zeer omstreden persoon. Zo zou de machtige politicus betrokken zijn geweest bij grootschalige corruptiepraktijken en drugshandel. The New York Times meldde dat hij op de loonlijst van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA stond.