AMSTERDAM – Osama bin Laden was betrokken bij de voorbereidingen van de aanslag op de Londense metro in 2005 door al-Qaeda, de laatste door de terreurgroep uitgevoerde operatie waarin hij een rol speelde.

Dat hebben deskundigen van de Amerikaanse regering geconcludeerd, meldt persbureau Reuters.

Bij de bomaanslagen op drie Londense metro’s in 2005 vonden 52 burgers en vier zelfmoordterroristen de dood. Honderden raakten gewond.

Schuilplaats

Indirect bewijs, waaronder informatie verzameld bij de Pakistaanse schuilplaats in Abbotabad waar Bin Laden zich tot zijn dood in mei ophield, wijst erop dat de voorman van al-Qaeda ook uitgebreide kennis had van een geplande aanslag in Londen in 2006.

Hierbij wilde de terreurgroep tegelijkertijd bommen tot ontploffing laten brengen op verschilldende vluchten naar de Verenigde Staten, aldus verscheidene Amerikaanse veiligheidsofficieren.

Details

"Bin Laden was absoluut iemand van de details. We hebben elke reden om aan te nemen dat hij in de voorbereidende fase op de hoogte was van al-Qaeda’s belangrijkste aanslagen", zo meldt een van de veiligheidsofficieren, die anoniem wil blijven.

Hoewel er geen direct bewijs te leveren is voor deze bewering, geeft volgens de veiligheidsofficieren onder andere materiaal afkomstig van Bin Ladens verblijfplek reden om te denken dat de al-Qaedavoorman in nauw contact met andere leden van de terreurgroep stond.

Westerse doelen

De conclusies van de veiligheidsofficieren onderschrijven de aannames van de Amerikaanse regering dat, ondanks jaren van schijnbare isolatie in Abbotabad, Bin Laden erin slaagde in contact te blijven met zijn volgelingen wereldwijd.

In de verblijfplaats van Bin Laden zijn geen aanwijzingen gevonden voor voorbereidingen van toekomstige aanslagen op Westerse doelen.

Alles over de dood van Osama bin Laden