NEW YORK - De Amerikaanse senator John Rockefeller wil dat wordt onderzocht of ook Amerikanen zijn getroffen door het afluisterschandaal, waarvan de voormalige Britse krant News of The World de spil was.

Hij stelde dinsdag te willen weten of ook Amerikaanse wetten overtreden zijn.

''Ik ben bezorgd dat de afluisterpraktijken door News Corp. zich hebben uitgebreid naar slachtoffers van 11 september en andere Amerikanen'', aldus Rockefeller, verwijzend naar de aanslagen in 2001. ''Als dat zo is, dan zullen de consequenties zwaar zijn.''

Tot nog toe lijkt er alleen te zijn afgeluisterd door journalisten van News of The World, onderdeel van News Corp. van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch.

Actief

Dat bedrijf is echter ook actief in de Verenigde Staten. Onder meer de Wall Street Journal, New York Post en Fox Broadcasting zijn onderdeel van het mediaconglomeraat.

De Democraat Rockefeller is voorzitter van de Senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Transport en daarmee een belangrijke senator. Hij is de eerste die de kwestie op de Amerikaanse politieke agenda probeert te zetten.

Schandaal

News of the World kwam zondag voor het laatst uit. Murdoch doekte de krant op wegens het schandaal.

De krant had een miljoenenpubliek, dat iedere zondag smulde van de vele publicaties over schandalen en seksuele escapades van bekende Britten. Deze primeurs kwamen de laatste jaren vaak tot stand via illegale afluisterpraktijken.

Lees alles over het afluisterschandaal op onze special